Запрошуємо до співпраці всіх, хто зробив ставку на якість!
Про ДП "Рівнестандартметрологія"
   - історія
   - структура
Державний нагляд
Метрологія
Сертифікація
Системи управління якістю
Випробувальна лабораторія
Методично-технічний відділ
Фонд нормативних документів
Науково-технічна рада
Законодавча база
Дегустаційна комісія
Конкурси
   - "100 кращих товарів України"
   - "Я хочу жити в якісному світі"
   - "Конкурс на здобуття Премії СНД"
Семінари, наради, круглі столи
Публікації у ЗМІ
Зворотній зв'язок
Колегії Держспоживстандарту

Дурити селян не дозволили

Загальновідомий факт, що мешканці сіл нерідко живуть лише із зібраного урожаю. Тому стає дуже прикро, коли надходять повідомлення, що працьовитих селян нечесні люди намагаються обдурити задля власної наживи.

Нечистими "на руку" виявилися ті, хто приймає цукрові буряки. Цей факт виявили нещодавно проведені перевірки, які здійснював відділ державного нагляду ДП "Рівнестандартметрологія". Протягом жовтня - листопада 2007 року було проведено перевірки на 22 бурякоприймальних пунктах, що належать ТзОВ СП "Нива", ЗАТ НВП "Західцукор", ЗАТ "Кременецьцукор", ВАТ "Гнідавський цукровий завод", ТзОВ "Радехівцукор".

  - Перевірки бурякоприймальних пунктів ми проводимо останні три роки, - розповідає начальник відділу Тетяна Кориневська.

  - І робимо це з метою перешкодити обдурюванню простих селян, які надзвичайно важко трудяться, вирощуючи цукрові буряки, і заслуговують на отримання об'єктивної картини того, скільки насправді вартує плід їхньої праці. Тим паче, що із 22 перевірених нами бурякоприймальних пунктів у 80 відсотках були виявлені суттєві порушення.

Картина цих самих порушень виглядає наступним чином. Селянин замовляє вантажний автомобіль або винаймає фірмана. Після завантаження цукрового буряка його везуть на бурякоприймальних пункт, де, власне і "прокручуються" різного роду махінації. Доправлений урожай зважують, згодом перевіряють рівень забрудненості. Але ваги для зважування, наприклад, можуть бути не повіреними або розпломбованими, а забрудненість в більшості випадків взагалі перевіряється "на око".

- Скажімо, під час перевірок бурякоприймальних пунктів ЗАТ НВП "Західцукор" рівень забрудненості на сімох із восьми пунктів визначався саме так, - провадить пані Тетяна. - Це виглядає наступним чином. Представник бурякопункту підходить до буряків і каже: "Я думаю, забруднюваність тут десь відсотків десять". Самі розумієте, що це просто дико. Бо згідно ДСТУ-4327:2004 необхідно відібрати 12 кілограмів цукрових буряків, ретельно помити їх, обрізати бадилля. І тільки згодом визначається коефіцієнт забрудненості спеціальним методом. Для власника буряків ця процедура є абсолютно безкоштовною - це є обов'язком бурякоприймального пункту.

Якщо рівень забрудненості цукрових буряків, наприклад, п'ять відсотків, то "на око" часто визначають, скажімо, десять. Мабуть, не треба говорити про те, що візуальне оцінювання забрудненості є дуже вигідним для тих, хто приймає буряки, - "розвівши" простого селянина, заробіток виходить доволі непоганий. Якщо допустима похибка вагів, наприклад може бути, грубо кажучи, 50 кілограмів, то на бурякоприймальних пунктах вона може становити всі 250. Окрім того, за словами Тетяни Віталіївни, більшість заводів просто-напросто не забезпечують бурякоприймальні пункти спецтехнікою.

- Виявляючи порушення, ми застосовуємо всі необхідні міри, - каже Тетяна Кориневська. - Наприклад, забороняємо використовувати неправильні ваги, а якщо буряки перевіряють візуальним способом, то взагалі забороняємо їх прийом. Ну і, зрозуміло, притягуємо до адміністративної відповідальності тих, хто недогледів за бурякоприймальними пунктами. Таких цьогоріч виявилося аж 15 чоловік. А взагалі, нині спостерігається тенденція до зниження порушень: коли ми провели першу перевірку, це був жах. Хоча й сьогодні ситуація доволі серйозна.

33028 м.Рівне, вул. Замкова, 31. тел./факс (0362)26-38-93, E-mail: poshta@csmc.rv.ua

Copyright © 2004-2007, ДП "Рівнестандартметрологія"

Web masters: Hrihoriy Balashov & Valeriy Kalendar

Поновлено: 20.12.2007