Запрошуємо до співпраці всіх, хто зробив ставку на якість!
Про ДП "Рівнестандартметрологія"
   - історія
   - структура
Державний нагляд
Метрологія
Сертифікація
Системи управління якістю
Випробувальна лабораторія
Методично-технічний відділ
Фонд нормативних документів
Науково-технічна рада
Законодавча база
Дегустаційна комісія
Конкурси
   - "100 кращих товарів України"
   - "Я хочу жити в якісному світі"
   - "Конкурс на здобуття Премії СНД"
Семінари, наради, круглі столи
Публікації у ЗМІ
Зворотній зв'язок
Колегії Держспоживстандарту

Відбулося сьоме засідання
обласної дегустаційної комісії

У дегустаційній залі ДП "Рівнестандартметрологія" панував піднесений настрій - у святковий день усіх закоханих - День Святого Валентина, члени Дегустаційної комісії мали погодити випуск у серійне виробництво продукцію двох приватних підприємців -
І.Є Коленчук, яка представляла вироби хлібобулочні здобні "Поліські"

та Андієць І.А. - пресерви рибні.

Валентинки

та кульки створювали приємну святкову атмосферу та хороший настрій,

підприємці порадували присутніх якісною продукцією, а журналісти Рівненського державного телебачення з великою цікавістю слідкували за роботою дегустаційної комісії.

Першою представила свою продукцію для органолептичної оцінки якості ПП Коленчук І.Є. У своїй вступній промові Ірина Євгенівна повідомила, що працює у цій сфері вже 7 років, її підприємство налічує лише 20 працівників, які є справжніми майстрами своєї справи і мають творчий підхід у виконанні такої клопіткої роботи. Головний помічник Ірини Євгенівни - її технолог, Тамара Андріївна, була теж присутня на дегустації і давала короткі та влучні відповіді на усі запитання дегустаторів, які стосувались сировини, рецептури, технологічного процесу і т.д.

Павельчук А.М., провідний інженер із стандартизації ДП "Рівнестандартметрологія" повідомила членам дегустаційної комісії, що у процесі підготовки підприємця до дегустаційної комісії було проведено експертизу супровідної та технологічної документації, дотримання періодичного контролю готової продукції за показниками якості та безпеки, наявність протоколів випробувань. Одним словом - документи ПП Колечук І.Є. були в порядку і можна було сміливо розпочинати дегустацію її продукції, - а це 12 видів виробів здобних "Поліських".

Члени комісії дегустували, оцінювали продукцію за формою, поверхнею, станом м'якушки та начинки, смаком та запахом.

По закінченню дегустації кожного виду продукції - виставляли у дегустаційному листі підсумкову оцінку.

По ходу дегустації члени комісії задавали підприємцю та її головному технологу багато запитань та вносили свої пропозиції щодо покращення якості продукції.

Так, дегустаторів цікавили місця збуту продукції, чим глазурується "плюшка з маком", яким повидлом наповнюється "рулетик з повидлом" і чи є на нього якісне посвідчення, де купується творог для "булочки з сиром", якого ґатунку використовується борошно, та навіть яким чином шинкується капуста.

Приємно було почути від головного технолога, що уся сировина має сертифікат про підтвердження відповідності та якісні посвідчення, а також що виготовлення здійснюється без застосування харчових добавок, а отже продукція є безпечною для вжитку дітками та людьми похилого віку.

Але, поряд із цим, членами дегустаційної комісії були внесені деякі зауваження та пропозиції - доопрацювати назву хлібобулочного виробу "ріжок домашній із згущеним молоком", а саме - вказати, що у ньому є арахіс, а також чистити шкурку з яблук для виготовлення "булочки з яблуками".

По завершенні дегустації здобних виробів "Поліських" члени комісії дійшли висновку, що розроблена продукція за показниками якості відповідає вимогам споживача та промисловості, та рекомендували продегустовану продукцію до виробництва, а нормативну та технологічну документацію до затвердження.

Другою представила свою рибну продукцію ПП Андієць І.А.,

яка розповіла присутнім, що її підприємство проходить процес атестації та виготовляє невеликі партії продукції. Супровідна та технологічна документація Ірини Андріївни була також в наявності.

Пресерви рибні "Оселедець "Матьє" філе шматочки були і з овочами, і з спеціями, з грибами, з маслинами та навіть підкопчені в олії. Одним словом - на любий смак.

Та члени комісії дуже уважно оцінювали рибу за зовнішнім виглядом, а також звертали увагу на колір, смак, консистенцію та запах.

Дегустаторів цікавило усе - і де підприємець бере сировину, чи є на неї ветеринарні свідоцтва, що входить до складу спецій, де підприємець бере гриби для виготовлення "Оселедця "Матьє" філе-шматочки в олії з грибами" і т.п.

Головним зауваженням членів комісії було ретельно вести вхідний контроль сировини.

Набравши прохідний бал рибна продукція ПП Андієць І.А. була теж рекомендована до виробництва, а нормативна та технологічна документація до затвердження.

Отже, на українському ринку з'явиться продукція ще двох вітчизняних виробників, яка, за показниками якості відповідає вимогам споживача.

А для двох підприємців (Андієць та Коленчук) День Святого Валентина буде пам'ятним, оскільки їхня продукція отримала путівку в життя.

33028 м.Рівне, вул. Замкова, 31. тел./факс (0362)26-38-93, E-mail: poshta@csmc.rv.ua

Copyright © 2004-2008, ДП "Рівнестандартметрологія"

Web masters: Hrihoriy Balashov & Valeriy Kalendar

Поновлено: 15.02.2008