Результати перевірок
підприємств харчової промисловості
за 2009 рік
За 2009 рік інспекторами з державного нагляду ДП "Рівнестандартметрологія" проведено 159 перевірок суб'єктів господарської діяльності, які займаються виробництвом продуктів харчування. В загальному було перевірено продукції майже на 4,6 млн. грн. Порушення вимог нормативної документації виявлено у 95 випадках, що становить 60% від загальної кількості перевірених підприємств-виробників , в тому числі на підприємствах, які займаються виробництвом хліба та хлібобулочних виробів - 16 випадків, м'яса та м'ясопродуктів - 23 випадки, молока та молокопродуктів - 9 випадків, риби та рибопродуктів - 9 випадків, цукру та кондитерських виробів - 6 випадків, борошна та круп - 5 випадків, інших продуктів харчування - 15 випадків, води питної, що подається через централізоване водопостачання - 9 випадків.
Значна кількість недоліків стосується маркування продукції. На етикетках споживчої тари не вказується повна назва продукту, не вірно або не в повному обсязі вказано склад продукту (не вказується наявність харчових добавок, ароматизаторів), дані про енергетичну та харчову цінність продукції, не вказано або не вірно вказано умови зберігання та термін придатності до споживання, етикетка містить не повну адресу виробника, номер нормативного документу по якому виготовляється продукція та інше.
Порушується періодичність контролю продукції за вмістом токсичних елементів, пестицидів, мікотоксинів та радіонуклідів.
За результатами перевірок видано 59 приписів про заборону реалізації партій продукції, 107 приписів про заборону реалізації усієї продукції. До порушників застосовані адміністративно-господарські штрафи на суму понад 185,00 тис.грн., притягнуто до дисциплінарної відповідальності 35 осіб, які не забезпечили випуск якісної продукції, на яких накладено адміністративних штрафів на суму 6,3 тис.грн.