Запрошуємо до співпраці всіх, хто зробив ставку на якість!
Про ДП "Рівнестандартметрологія"
   - історія
   - структура
Метрологія
Сертифікація
   - сертифікація СУ
   - сертифікація
     продукції та послуг
Декларування
Науково-технічний центр
   - анульовані технічні умови
   - перевіряння технічних умов
Випробувальний центр
Системи управління якістю
Фонд нормативних документів
Обласна дегустаційна комісія
Семінари
Законодавча база
Конкурси
Публікації у ЗМІ
Державні закупівлі
Зворотній зв'язок
Доступ до публічної інформації

Виробники Рівненщини розробляють нові види продукції та відновлюють старовинні рецептури

Незважаючи на складне сьогодення української економіки, підприємці Рівненщини розвивають свої виробництва, розширюючи асортименти новими розробками та відновлюючи старовинні традиційні національні рецептури. До такого оптимістичного висновку прийшли члени Обласної дегустаційної комісії після завершення її засідання, яке відбулось у ДП «Рівнестандартметрологія» в п’ятницю, 28 березня.

Під час цього заходу підприємці з різних районів області представили нові види продукції, яку вони планують поставити на серійне виробництво. Дегустаційна комісія, до складу якої входять фахівці провідних підприємств харчової галузі області, представники Антимонопольного комітету, Інспекції у справах захисту прав споживачів, санепідемслужби, Рівненської торгово-промислової палати, Управління ветеринарної медицини, а також фахівці ДП «Рівнестандартметрологія», облдержадміністрації та Держкомпідприємництва ознайомилась із технологією виробництва, нормативною документацією на продукцію, оцінила відповідність органолептичних характеристик (смаку, запаху, консистенції). Окрім того, експерти приділили значну увагу таким питанням, як повнота споживчого маркування, походження сировини, механізми контролю якості. Під час проведення засідання дегустаційної комісії виробники отримали поради та рекомендації стосовно покращення рецептур, підбору необхідного обладнання, організації періодичного контролю, а також з’ясували проблемні питання розроблення етикеток та розроблення технологічної документації.

Участь у роботі Обласної дегустаційної комісії взяли як вже добре знані підприємства, такі як ПАТ «Дубномолоко», ТзОВ «Край-2», ТзОВ «Країна смаку», ТзОВ «Стемп», ЗВП «Таврида», так і виробники, які лише розпочинають свою діяльність на ринку харчової продукції – ПП Гринь В.О., ФОП Котяш Л.Т.

ПАТ «Дубномолоко» представило на засіданні сир твердий «Комо Тенеро». ПАТ «Дубномолоко» - один із тих виробників, що мають реальні шанси досить швидко підкорити європейський ринок збуту, адже підприємство виконало необхідну для цього умову впровадило та сертифікувало систему управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

Виробник ковбасних виробів ТзОВ «Стемп» (м.Рівне) розширив свій асортимент новими найменуваннями: ковбаса варена «Королівська» І сорту, сарделькі «Вершкові м’ясні», ковбаса варено-копчена «Салямі «Золота» вищого сорту. Тож саме ці вироби підприємство запропонувало до розгляду дегустаційної комісії аби переконатися у тому, що продукція відповідає вимогам якості та нормативної документації, а у споживачів та торгових посередників не виникне запитань під час її реалізації.

Приватний підприємець Гринь В.О. (Корецький р-н) нещодавно розпочав виробництво м’ясних виробів. На розсуд експертів дегустаційної комісії він представив шинку «По-селянськи» варено-запечену вищого гатунку, шинку «Царську» копчено-варену вищого ґатунку, корейку «Святкову» смажену вищого ґатунку.

ФОП Котяш Л.Т.(м.Дубровиця) вирішила відродити старовинну рецептуру та налагодити виробництво традиційного для Полісся виробу – мацика. Цей продукт, за словами експертів, є справжнім еталоном високої якості. Адже його рецептура та спосіб виготовлення сам по собі виключає використання будь-яких добавок. «Для приготування «мацика» годиться лише найвисокоякісніше м'ясо свинини. Якщо тварину годували преміксами, а не натуральними кормами, то її м'ясо не матиме тієї консистенції, яка необхідна для виготовлення мацика», – зауважила Людмила Котяш.

ТзОВ «Країна смаку» (Гощагнський р-н) серійно виготовляє продукт, звичний для екзотичної східної кухні – напівфабрикат кулінарний з м’яса курчат та яловичини «Донер», більш відомий споживачам як «шаурма». Новозбудований завод «Країна смаку» у с.Бугрин, Гощанського р-ну, забезпечує виробництво понад 20 тон цього м’ясного продукту.

ТОВ «Край-2» (м.Рівне), більш відомий мешканцям області як супермаркет «Край», до асортименту продукції власного виробництва додало багет «Край», хліб житній «Любашівський» та пшеничний «З копченим сиром», ковбасу напівкопчену курячу «Делікатесна» І сорту, виріб ковбасний «Ковбаски «Мозаїчні» вищого сорту, напівфабрикат м’ясний «Ковбаски гриль «Мюнхенські», продукт із м’яса птиці «Тушка курки копчена».

На завершення засідання Обласної дегустаційної комісії свою продукцію, а це пресерви «Кальмари в олії зі спеціями», представило ЗВП «Таврида» (м.Сарни). До слова, за цей продукт підприємство здобуло звання лауреата у Всеукраїнському конкурсі якості продукції «100 кращих товарів України».

Загалом, всі представлені види продукції отримали схвальні відгуки та були рекомендовані до виробництва. Тож незабаром їх зможуть скуштувати усі споживачі.

«ДП «Рівнестандартметрологія» організовує засідання Обласної дегустаційної комісії з 2007 року на виконання розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністарції, - розповіла секретар комісії Леся Волошина. Цей захід проводиться для того, щоб з одного боку захистити споживачів від неякісної продукції, а з іншого - підтримати підприємців. Адже виробник, який представляє свою продукцію на дегустаційній комісії, отримує консультації від провідних фахівців харчової галузі та контролюючих органів. Вони отримують інформацію, яка стосуються і технології виробництва, і якостей продукції, і документального оформлення. Часто ці портади допомагають не лише покращили якість продукції, а й уникнути помилок у маркуванні чи документальному забезпеченні, попередити ті чи інші порушення, а значитить і уникнути штрафів та скарг».

33028 м.Рівне, вул. Замкова, 31. тел./факс (0362)26-38-93, E-mail: poshta@csmc.rv.ua

Copyright © 2004-2013, ДП "Рівнестандартметрологія"

Web masters: Hrihoriy Balashov & Valeriy Kalendar

Поновлено: 28.03.2014