Запрошуємо до співпраці всіх, хто зробив ставку на якість!
Про ДП "Рівнестандартметрологія"
   - історія
   - структура
Метрологія
Сертифікація
   - сертифікація СУ
   - сертифікація
     продукції та послуг
Оцінка відповідності технічним регламентам
Науково-технічний центр
   - попоредження про вилучення ТУ
   - перевіряння технічних умов
Випробувальний центр
Системи управління якістю
Фонд нормативних документів
Обласна дегустаційна комісія
Семінари
Законодавча база
Конкурси
Публікації у ЗМІ
Державні закупівлі
Зворотній зв'язок
Публічна інформація
Запобігання корупції
Hosting Ukraine

«Виключити антибіотики з меню!»

«Виключити антибіотики з меню!» - саме під таким гаслом пройде цьогорічний Всесвітній день захисту прав споживачів. Він традиційно відзначається 15 березня – у день, коли Президент США Дж.Кенеді виголосив промову, в якій сформулював чотири основні права споживача: на безпеку, інформацію, вибір і право бути почутим. Згодом до них додалися ще права на відшкодування збитку, споживчу освіту, задоволення базових потреб і право на здорове навколишнє середовище. Всесвітній день захисту прав споживачів відзначається з метою залучення громадськості до боротьби проти зловживань та несправедливості.

Організовує проведення цього заходу Consumers International (CI) – міжнародна організація, створена 1960 року з метою сприяння розвитку системи захисту прав споживачів в усьому світі. Сьогодні до її складу входить 220 організацій-членів з 115 країн світу.

Щороку Рада CI обирає гасло для проведення Всесвітнього дня захисту прав споживачів. Наприклад, у 2010 році воно звучало так: «Наші гроші, наші права», у 2011 – «Споживачі – за чесні фінансові послуги», а в 2015 – «Раціональне харчування». Цього ж року Всесвітній день захисту прав споживачів пройде під лозунгом «Виключити антибіотики з меню» («Campaign to get antibiotics off the menu»).

Питання вмісту антибіотиків у продуктах харчування сьогодні набуває величезної ваги. Близько 50% антибіотиків, вироблених у світі, використовуються в сільському господарстві. При тому більшу їх частину застосовують не для лікування тварин, а для стимуляції росту та попередження хвороб. Відтак, через м'ясо, молоко, рибу, яйця антибіотики потрапляють в організм людини. Внаслідок регулярного споживання таких продуктів формується стійкість до антимікробних препаратів та виникають алерігії. Іншими словами, стає важче вилікувати цілий ряд небезпечних захворювань. До того ж, стійкість до антибіотиків може бути спадковою і передаватися дітям. Якщо не вжити термінових заходів щодо зменшення використання антибіотиків у сільському господарстві, то вже за кілька десятків років навіть незначні інфекції становитимуть смертельну загрозу для людства.

Вирішити проблему вмісту антибіотиків у продуктах харчування намагаються Всесвітня організація охорони здоров’я, Consumers International, ООН… Проте вирішальне слово у цій боротьбі належить нам, споживачам.

Щоб виключити антибіотики хоча б з власного меню, слід дотримуватись кількох простих правил:

1) М'ясо обов’язково треба вимочувати в підсоленій воді протягом кількох годин.

2) Проварити м'ясо протягом 20-30 хв. і злити бульйон.

3) Звести до мінімуму споживання субпродуктів (нирки, печінка), оскільки саме в них найбільше накопичення шкідливих речовин.

4) Краще надавати перевагу телятині та баранині, оскільки зазвичай в них менше антибіотиків, аніж у свинині та курятині.

5) Вимагайте протоколи лабораторних випробувань м’яса.

Якщо споживачі будуть більше звертати увагу на якість того, що купують, то й підприємці будуть змушені покращувати свої технології виробництва і, зрештою, зможуть «виключити антибіотики з меню».

33028 м.Рівне, вул. Замкова, 31. тел./факс (0362)26-38-93, E-mail: poshta@csmc.rv.ua

Copyright © 2004-2011, ДП "Рівнестандартметрологія"

Web Master: Julia & Grigory Balashovs

Поновлено:14.03.2016