Запрошуємо до співпраці всіх, хто зробив ставку на якість!
Про ДП "Рівнестандартметрологія"
   - історія
   - структура
Державний нагляд
Метрологія
Сертифікація
Системи управління якістю
Випробувальна лабораторія
Методично-технічний відділ
Фонд нормативних документів
Науково-технічна рада
Законодавча база
Дегустаційна комісія
Конкурси
   - "100 кращих товарів України"
   - "Я хочу жити в якісному світі"
   - "Конкурс на здобуття Премії СНД"
Семінари, наради, круглі столи
Публікації у ЗМІ
Зворотній зв'язок
Колегії Держспоживстандарту

"Дорогу смачним новинкам"

Журналіст "ОГО" разом з дегустаційною комісією скоштувала нові продукти харчування, що незабаром з'являться на прилавках

З липня минулого року підприємці представляють зразки нової харчової продукції на "суд" Рівненської обласної дегустаційної комісії, яка, у складі шістнадцяти чоловік: представників Рівненської ОДА, провідних спеціалістів місцевих харчових підприємств, представників обласної санстанції, управління захисту справ споживачів у Рівненській області та ДП "Рівнестандартметрологія" дає "добро" на її серійний випуск. Своєрідний екзамен на якість цього разу складала продукція трьох підприємств: ТзОВ "Поліграс" представило булочку з повидлом, ПП ВКФ "Трейд-Пак" запропонувало до виробництва різноманітні види желе зі смаком фруктів, а підприємець Євгенія Черняк вирішила порадувати споживачів замороженими пельменями та варениками у широкому асортименті.

Хвилювання було присутнє у повітрі. Всі учасники майбутньої дегустації: підприємці, члени комісії, представники ДП "Рівнестандартметрології", на базі якого відбуваються дегустації, метушилися, готували продукцію, нормативну документацію, займали свої робочі місця.

І ось почалось. Першою вносять булочку "Рулет Тучинський". На минулій дегустації, що успішно пройшла для продукції ТзОВ "Поліграс", директор підприємства не допустив цю булочку до розгляду. А сьогодні удосконаливши продукт - представив. Кожен член комісії нюхає, роздивляється, дегустує рулетик з повидлом. Потім ставить відповідні бали за зовнішній вигляд булочки: стан м'якушки, поверхні, за аромат та смак. Спробую продегустувати і я: булочка приємно пахне, апетитно виглядає. Кладу шматочок до рота - цілком підійде мені до сніданку. Комісія, після кількох питань підприємцю щодо технології виробництва булочки, схвалює продукцію. Тож шукайте "Рулет Тучинський" на прилавках.

Наступна дегустація. Пельмені та вареники (всього тринадцять найменувань) представляє підприємець Євгенія Черняк.

- Ми виготовляємо пельмені та вареники вручну, не використовуємо харчових добавок, розповідає підприємець, - тому продукція наша не найнижчого цінового сегменту.

Після запитань щодо технології виробництва, санітарно-гігієнічних умов на підприємстві та особливостей маркування продукції, комісія приступає до дегустації. Оцінюється зовнішній вигляд та аромат страви у сирому вигляді на розрізі, та смак, запах, наповнення, у звареному вигляді.

- Важливо, щоб тісто пельменів було однорідне і без розривів, м'ясо - рожевого чи сірого кольору і обов'язково достатнє наповнення начинкою, відповідно до рецептур. Пельмені повинні бути приємними на смак та аромат, не містити зайвих солі, спецій, - зауважує мені начальник методично-технічного відділу ДП "Рівненського регіонального центру стандартизації, метрології та сертифікації, член обласної дегустаційної комісії Галина ТАРАСЮК.

Думки комісії сходяться - страва дуже смачна. Продукція отримує схвальні відгуки. Проте смакові якості пельменів рибних "Заморських" переважною більшістю членів комісії не були схвалені. Виникли питання і до рецептури пельменів "Сибірські", тому підприємцю було запропоновано доопрацювати рецептури, на що вона погодилась.

Наступна дегустація вареників. Приступаю. Кладу невеличкий шматок у рот: О! Вареники з картоплею та грибами..., вареники з картоплею та сиром..., вареники з маком та пшоном:, вареники з маком: Дівчино, які там наступні? Стоп. Я забулась, що знаходжусь на дегустації і вже просто смакую стравою - мушу ж ставити свої бали за зовнішній вигляд і в сирому, і звареному вигляді! Комісія вважає, що у варениках з картоплею та грибами недостатньо солі, а вареники з маком та пшоном шедевр кулінарного мистецтва.

На мою суб'єктивну журналістську думку, всі вареники смачні. Але най-най-най - з полуницею. Вони пахнуть літом, а коли кладеш у рот - тануть на язиці свіжим ароматом полуниці.

Далі дегустація желе. Поки розносять на підносах кольорові ароматні кубики солодкої страви технолог ПП ВКФ "Трейд-Пак" Людмила ПАСТУШОК розповідає, що до складу желле входять цукор, желлатин, лимонна кислота, харчові ароматизатори та барвники.

Комісія дегустує желе зі смаком ананса, лимона, персика, ківі, апельсина, малини, вишні тощо. Після п'ятого скуштованого мною желле, відчуваю себе досвідченим фахівцем-дегустатором.

- Із усіх запропонованих видів солодкої страви найкращі органолептичні показники в желе із смаком персика, - ділиться враженнями Галина Тарасюк, але, одночасно, висказує зауваження щодо смаку желе з ароматом лісових ягід, яблука, ківі і підводить загальні підсумки дегустації. - Представлені на розгляд дегустаційної комісії зразки харчової продукції та проекти нормативної і технологічної документації відповідають загальним вимогам, викладеним в державних стандартах України до цих видів продукції і можуть впроваджуватись в серійне виробництво. Разом з тим, виробникам необхідно доопрацювати рецептури на деякі види представлених продуктів і виконати всі пропозиції і зауваження членів дегустації.

Тож шукайте нову продукцію на прилавках і чекайте новинок!

33028 м.Рівне, вул. Замкова, 31. тел./факс (0362)26-38-93, E-mail: poshta@csmc.rv.ua

Copyright © 2004-2008, ДП "Рівнестандартметрологія"

Web masters: Hrihoriy Balashov & Valeriy Kalendar

Поновлено: 05.02.2008