Запрошуємо до співпраці всіх, хто зробив ставку на якість!
Про ДП "Рівнестандартметрологія"
   - історія
   - структура
Державний нагляд
Метрологія
Сертифікація
Системи управління якістю
Випробувальна лабораторія
Методично-технічний відділ
Фонд нормативних документів
Науково-технічна рада
Законодавча база
Дегустаційна комісія
Конкурси
   - "100 кращих товарів України"
   - "Я хочу жити в якісному світі"
   - "Конкурс на здобуття Премії СНД"
Семінари, наради, круглі столи
Публікації у ЗМІ
Зворотній зв'язок
Колегії Держспоживстандарту

"Перевірте вміст радіонуклідів"

Як відомо, радіоактивні речовини можуть знаходитися в повітрі, продуктах харчування та воді, й таким чином потрапити в організм людини. Найбільше радіоактивних речовин міститься на рослинах із ворсистим покривом і суцвіттях. Зменшити надходження радіонуклідів в організм з їжею можна за допомогою ретельного миття та кулінарних обробок харчової сировини. Зокрема, виварювання, при якому значна частина радіонуклідів переходить у відвар, який потрібно злити, і продовжувати приготування страв у новій порції води.

При смаженні на поверхні продуктів утворюється скоринка, яка перешкоджає виведенню радіонуклідів й інших шкідливих речовин. Тому потрібно надавати перевагу відварним стравам, а також стравам, які приготовані на пару. М'ясо перед приготуванням обов'язково потрібно замочувати на дві години в холодній воді. Також слід робити попереднє тушкування квасолі, промивання зелені легким розчином лимонної кислоти, очищення помідорів від шкірки після занурення на три хвилини в гарячу воду.

Але, щоб бути впевненими в чистоті продуктів харчування, необхідно проводити їх радіологічний контроль. Звичайно це важливо для мешканців нашої області, яка знаходиться в оточенні двох атомних електростанцій і має, внаслідок Чорнобильської катастрофи, у північних районах зону радіаційного забруднення. Сприяє цьому і Програма з радіологічного контролю за продуктами харчування, що реалізуються суб'єктами господарської діяльності в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яка фінансується за кошти державної програми "Радіологічний захист населення та екологічне оздоровлення території, що зазнала радіоактивного забруднення" за напрямком "Мережа радіаційного контролю".

Випробувальна лабораторія ДП "Рівнестандартметрологія" акредитована на проведення саме такого радіаційного контролю харчової продукції, як з метою її сертифікації, так і з метою захисту населення. За допомогою універсального спектрометричного комплексу "Гамма Плюс-U" досягаються досить точні результати досліджень. У лабораторію також можуть звертатися громадяни, які бажають особисто переконатися в якості та безпечності харчової продукції.

За минулий рік і в першому півріччя нинішнього досвідчені спеціалісти провели радіологічний контроль майже 900 зразків харчової продукції, зокрема за вимірюванням питомої активності 137цезію та 90стронцію. Перевищення діючих в Україні нормативів не було виявлено.

33028 м.Рівне, вул. Замкова, 31. тел./факс (0362)26-38-93, E-mail: poshta@csmc.rv.ua

Copyright © 2004-2008, ДП "Рівнестандартметрологія"

Web masters: Hrihoriy Balashov & Valeriy Kalendar

Поновлено: 13.06.2008