Запрошуємо до співпраці всіх, хто зробив ставку на якість!
Про ДП "Рівнестандартметрологія"
   - історія
   - контакти та структура
Метрологія
Сертифікація
   - сертифікація СУ
   - сертифікація
     продукції та послуг
Оцінка відповідності технічним регламентам
Науково-технічний центр
   - попоредження про вилучення ТУ
   - перевіряння технічних умов
Випробувальний центр
   - технічний огляд транспортних засобів
Системи управління якістю
Фонд нормативних документів
Обласна дегустаційна комісія
Семінари
Законодавча база
Конкурси
Публікації у ЗМІ
Державні закупівлі
Зворотній зв'язок
Публічна інформація
Запобігання корупції

До високої якості життя

Щоб ковбаса була - пальчики оближеш!

Буквально через тиждень, вже з 1 квітня інспекція державного нагляду буде з усією суворістю питати з виробників ковбас, чи відповідає вимогам державних стандартів їхня продукція

Знайти управу на недобросовісних виробників м'ясної продукції, передусім ковбасних виробів, держава грозилася давно. І врешті-решт вустами Держспоживстандарту України оголосила, що з 1 липня 2006 року запроваджуються національні стандарти на ковбасні вироби. Але в означений час цього не сталося, були взяті до уваги всі обставини та можливості виробників, і держава вкотре пішла на поступку. А саме: аби підприємства й підприємці належним чином підготували виробництво, був установлений перехідний період одночасної дії і державних стандартів, і нормативних документів (технічні умови і колишні ГОСТи). І ось 1 січня ц.р. цей перехідний період добіг кінця, і тепер... Що тепер - виробники ковбасної продукції були детально поінформовані фахівцями ДП "Рівнестандартметрологія" та інших контролюючих структур на представницькому семінарі-практикумі.

Те, що називається в нас ковбасою, не секрет, відповідає своєму змісту і вмісту далеко не в усіх випадках. А якщо дивитись правді в очі, це більше виняток, аніж правило. Хоча останнім часом на ковбасних етикетках можна прочитати навіть таке: "Без ГМО". Але насправді це зовсім не турбота про здоров'я покупця, як би мало бути, а своєрідний каталізатор продажу, не більше. Так що завідувачка відділенням гігієни харчування обласної санепідемстанції Ніна Шуляренко мала всі підстави сумно пожартувати, що сучасна ковбаса - найбільш загадковий продукт для українського споживача, бо нерідко це м'ясорослинний продукт, що тільки нагадує своєю формою ковбасу. А заступник директора з державного нагляду "Рівнестандартметрології" Анатолій Пивоварчук підтвердив цифрами, що це таки правда.

Судіть самі. Торік його підопічні - інспектори державного нагляду за додержанням стандартів, норм і правил перевірили 28 м'ясопереробних підприємств області, а на цих підприємствах майже 5,5 тонни виробленої ковбаси. І у 23 (!) випадках були виявлені "хронічні" порушення. Як правило, перевірені партії ковбас не відповідали вимогам технічних умов за рецептурою та масовою часткою (суттєво завищеною) крохмалю. Або ж грішили завищеною масовою часткою вологи, завищеним вмістом залишкового фосфору, не відповідали складу сировини.

Можна проілюструвати цю невідповідність чи, точніше, чистої води ошуканство конкретними партіями ковбасних виробів конкретних виробників, але це буде вершина айсберга, надто малий фрагмент дуже великої і мало привабливої картини, не більше. Адже насправді всілякі порушення не тільки мають місце, а все ще на потоці, все ще тиражуються, бо "автори" такої горе-продукції наївно сподіваються, що й надалі це зійде їм з рук, як сходило торік, позаторік - багато років поспіль.

Сходило багатьом, так, але все триває до пори до часу, все має початок і кінець. Перехідний період, що, повторюю, скінчився 1 січня цього року, означає тільки одне: вироблена продукція має безумовно відповідати державним стандартам - і не інакше. Тобто відповідати їхнім вимогам щодо основних показників і характеристик, сировини і матеріалів, а також безпеки, маркування, пакування, транспортування, зберігання, контролювання якості, гарантій виробника тощо. Але чи буде це насправді, в реальній практиці, з огляду на декларативність багатьох наших законодавчих актів, а отже, і необов'язковість їх виконання? Директор ДП "Рівнестандартметрологія" Василь Карпенчук запевнив виробників ковбасної продукції, а їх було на семінарі добрих п'ять десятків, що якраз у цьому випадку сумніватися не варто, бо собі ж потім буде дорожче.

Що це означає? Про ГОСТи радянських часів, за якими виготовлялися деякі ковбаси досі, треба забути, - вони відміняються, скасовуються назавжди, пояснила начальник науково-технічного центру "Рівнестандартметрології" Галина Тарасюк. А ось технічні умови на виробництво ковбасної продукції, а їх на території України страшенно багато - понад 600, треба приводити у відповідність до ДСТУ. Тобто внести туди відповідні зміни, зареєструвати їх, а заодно перевірити і внести зміни в технологічні інструкції та рецептури на виготовлення ковбасних виробів. Бо, виявляється, більшість технічних умов була отримана виробниками безкоштовно - як заохочення, бонус від великих фірм використовувати в ковбасному виробництві їхні суміші спецій і харчові добавки. А дарованому коневі, як відомо, в зуби не заглядають: є технічні умови - і слава Богу, а вже які вони, досконалі чи ні - хто на це дивився!

Що стосується ковбас традиційного асортименту, які виготовлялися за державними і міждержавними стандартами, із загальновідомими назвами, як-от "московська", "краківська", "докторська" тощо, - ці ковбаси тепер можна виробляти тільки за технологічною інструкцією, погодженою з розробником ДСТУ - Технологічним інститутом молока і м'яса. І це вже міг бути головний біль, бо задля цього треба купити в названому інституті розроблені ним збірники технологічних інструкцій та рецептур на традиційний асортимент ковбас, а вони коштують зовсім не дешево - від 4 до 8 тисяч гривень. А хто з пересічних виробників за такі гроші захоче мати справу з цими ковбасами? Та й скільки вони коштуватимуть після цього на прилавку!

Та, схоже, вихід знайдено: вчасно зреагували на цю проблемну ситуацію і запропонували виробникам розумну альтернативу фахівці "Рівнестандартметрології". Бо з їхньою допомогою все суттєво спрощується і здешевлюється, виготовляти окремі види ковбасних виробів традиційного асортименту можна буде без необхідності їздити до Києва і розкошелюватися на безбожні суми.

Зате чого не уникнути виробникам ковбасної продукції, то це засідань обласної дегустаційної комісії. Це - вимога державного стандарту: ставити продукцію в серійне виробництво можна тільки в цьому випадку, якщо є позитивне рішення такої комісії. Тим часом на сьогодні лише п'ять з понад півсотні виробників ковбас представили свою продукцію на суд ОДК.

Так що роботи, як бачимо, все ще доволі, хоча й відводилося на неї аж чотири роки. Виконати її безумовно, привести виробництво, документацію і продукцію у відповідність до вимог державних стандартів - на все про все виробникам області відводиться час лише до кінця першого кварталу. Так вирішила інспекція державного нагляду ДП "Рівнестандартметрологія", щоб дати можливість виробникам доробити недороблене. А ось після цього, попередив Анатолій Пивоварчук, уже ніякі пояснення до уваги братися не будуть, за кожне порушення, як він висловився, за кожен крок вліво чи вправо доведеться платити. Та стільки, що легковажні, нечесні і несумлінні пошкодують тричі.

Володимир КОМАРОВСЬКИЙ

33028 м.Рівне, вул. Замкова, 31. тел./факс (0362)26-38-93, E-mail: poshta@csmc.rv.ua

Copyright © 2004-2010, ДП "Рівнестандартметрологія"

Поновлено: 29.03.2010