Запрошуємо до співпраці всіх, хто зробив ставку на якість!
Про ДП "Рівнестандартметрологія"
   - історія
   - структура
Державний нагляд
Метрологія
Сертифікація
Системи управління якістю
Випробувальна лабораторія
Методично-технічний відділ
Фонд нормативних документів
Науково-технічна рада
Законодавча база
Дегустаційна комісія
Конкурси
   - "100 кращих товарів України"
   - "Я хочу жити в якісному світі"
   - "Конкурс на здобуття Премії СНД"
Семінари, наради, круглі столи
Публікації у ЗМІ
Зворотній зв'язок
Колегії Держспоживстандарту

ЗАПИТУЙТЕ - ВІДПОВІДАЄМО

  Запитання:   Терміново потрібно придбати нормативні документи. Підкажіть, будь ласка, де та як це можна зробити?
Чи можливо знайти тексти стандартів (ДСТУ, ГОСТ), чинних на сьогодні у мережі Інтернет? Якщо так – вкажіть, будь ласка, відповідні сайти?

  Відповідь:  У мережі Інтернет тексти окремих стандартів, або їх фрагменти знайти можна. Але такий стандарт не є офіційним виданням і за його автентичність відповідальність ніхто не несе.
Придбати легалізовані та актуалізовані стандарти (як і будь-які інші нормативні документи) або одержати інформацію стосовно необхідного стандарту Ви можете в ДП «Рівнестандартметрологія», яке є агентом Держспоживстандарту із розповсюдження офіційних копій НД. Наш фонд нормативної документації нараховує близько
22 000 найменувань.
Звертайтеся за телефоном у Рівному: 22-32-92, або за адресою: м. Рівне, вул. Замкова, 31, к. 601. Начальник відділу методично – технічного відділу – Тарасюк Галина Олексіївна.


  Запитання:   В який термін необхідно погодити «Перелік засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації та підлягають повірці в 2008 році»?
  Відповідь:  Відповідно до «Порядку складання Переліків засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації та підлягають повірці» затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 15.09.2005р. №262 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.10.2005 за № 1139/11419) користувачі засобів вимірювальної техніки зобов’язані надати вказані «Переліки» на погодження до територіального органу щорічно до 01 грудня поточного року. Розгляд та погодження «Переліків» здійснюється безкоштовно у двотижневий термін із дня їх отримання.


  Запитання:   З якою періодичністю підлягають повірці лічильники води побутові?
  Відповідь:  Згідно спільного наказу Держспоживстандарту України Мінпромполітики України, Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 15.06.2005 року №141/212/91 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25.06.2005 року за № 687/10967) установлений міжповірочний інтервал лічильників холодної та гарячої води крильчастих номінальних діаметрів Д№10-Д№20, результати вимірювань яких використовуються під час розрахунків у сфері побутових і комунальних послуг – 3 роки.


  Запитання:   Який документ є дозволом для поставлення на виробництво нових видів харчової продукції?
  Відповідь:  Дозволом для поставлення харчової продукції на виробництво є затверджений акт (протокол) приймальної комісії. Функції приймальної комісії виконують:
  -   центральні галузеві дегустаційні комісії;
  -   регіональні (обласні) дегустаційні комісії;
  -   спеціалізовані дегустаційні комісії.


  Запитання:   Купую піноблоки для будівництва у місцевого виробника. Чи повинен товар супроводжуватись сертифікатом відповідності?
  Відповідь:  Блоки для будівництва з пінобетону сертифікуються виробниками на добровільній основі. Тому сертифікація продукції не є обов’язковою.


  Запитання:   Чи можна сертифікувати блоки з пінобетону у вашому Центрі?
  Відповідь:  Блоки з пінобетону можна сертифікувати в органі ДП «Рівнестандартметрологія». Заявку приймають за адресою: вул. Замкова,31 кім. 306 . Телефон для довідок 22-59-23.


  Запитання:   Які типи води (мінеральна, джерельна, столова, лікувальна) краще використовувати при виробництві безалкогольних напоїв?
  Відповідь:  Для виробництва безалкогольних напоїв найкраще використовувати питну або джерельну воду підготовлену, а використання мінеральної та лікувальної води є недоцільним, оскільки вона має своє спеціальне призначення.


  Запитання:   Що впливає на якість молочної продукції по мікробіологічним показникам?
  Відповідь:  На якість молочної продукції по мікробіологічним впливає :
  -   чистота сировини;
  -   санітарно-гігієнічні умови праці;
  -   забрудненість обладнання;
  -   вода, що не відповідає санітарним нормам;
  -   порушення техніки виробництва.


  Запитання:   Наскільки шкідливою є харчова добавка Е 211?
  Відповідь:  Е 211 (Бензоат натрію) – натрієва сіль бензойної кислоти. Ця добавка може використовуватись при виробництві:
  -   безалкогольних напоїв – до 1180 мг/л;
  -   слабоалкогольних напоїв (із вмістом спирту < 15% об.);
  -   консервованих морепродуктах (рибні пресерви, рибна ікра і т.п.) ;
  -   повидла, плодово-ягідного пюре, сухофруктів;
  -   маргарину та соусів;
  -   дріжджів.
   Ризик для здоров’я людини та побічна дія:
  -   стимулює розвиток алергічних реакцій, викликає утворення злоякісних пухлин.
   Проте, в цілому, Е 211 вважається безпечною добавкою, зрозуміло, при дотриманні діючих нормативів на його граничний вміст в продуктах.


  Запитання:   Які переваги має підприємство при залученні сторонніх організацій (консультантів) до розроблення та запроваджування СУЯ?
  Відповідь:   Будь-яка організація може розробити та запровадити СУЯ на відповідність вимогам стандарту ДСТУ ISO 9001 власними силами, готуючи своїх фахівців чи приймаючи на роботу в організацію відповідних фахівців або залучати консультантів задля отримання кваліфікованої допомоги у розробленні та запровадженні СУЯ.
  Основними перевагами залучення консультантів є скорочення часу розроблення СУЯ та можливість досягнути запланованих цілей організації результативнішим способом. Консультант має певний рівень компетентності, знає, що повинно бути результатом розроблення, і має певний методичний підхід, щоб скерувати персонал на створення власної СУЯ з урахуванням особливостей її культури, специфіки її діяльності та умов господарювання.


  Запитання:   Поясніть, чи вимоги стандарту ДСТУ ISO 9001-2001 є загальними і застосовні до організацій усіх галузей промисловості чи економіки?
  Відповідь:   У стандарті ДСТУ ISO 9001-2001 встановлено вимоги до систем управління якістю. Вони загальні і застосовні до організацій усіх галузей промисловості чи економіки, незалежно від категорії пропонованої продукції. Стандарт не встановлює безпосередньо вимог до продукції.


  Запитання:   Чи необхідно в системі управління якістю згідно ДСТУ ISO 9001-2001 розробляти методику "Проектування нових видів продукції"?
  Відповідь:   Ні, це необов'язково. Цей пункт можна висвітлити в настанові з якості.


  Запитання:   Чи можуть бути документи СУЯ на електронному носії?
  Відповідь:   Звичайно, документи СУЯ можуть бути в будь-якій формі чи на будь-якому носії.


  Запитання:   Хто займається установкою та повіркою лічильників холодної та гарячої води? Хто повинен проводити опломбування лічильників?
  Відповідь:   Встановлення лічильників води виконують відповідні підрозділи ОВДКП "Рівнеоблводоканал" та КТП "Комуненергія" за заявою споживачів та при оплаті даних послуг.
Також встановленням можуть займатися приватні організації, які мають відповідну ліцензію на виконання даних робіт.
Згідно протоколу засідання Науково-технічної комісії по метрології Держспоживстандарту України від 30 травня 2007 року для деяких типів лічильників води встановлюється періодичність повірки - 4 роки, а саме для:
- КВ-1,5, виробник ВАТ "Електротермометрія", м. Луцьк, які виготовлені з 20.09.06р., № У333 - 03 за Держреєстром України
- ЛК, виробник ДП "Новатор" м. Хмельницький, з 20.04.05р.
та інших (повний перелік типів можна отримати в повірочних підрозділах ОВДКП "Рівнеоблводоканал", КТП "Комуненергія" та в ДП "Рівнестандартметрологія").
Всі інші лічильники мають періодичність повірки 1 раз на 3 роки.
Після встановлення або після виконання періодичної повірки, ремонту потрібно провести реєстрацію в інспектуючи підрозділах: абонентський відділ (холодна вода), теплова інспекція (гаряча вода).
За заявкою інспектори вище вказаних підрозділів проводять перевірку правильності встановлення та виконують пломбування лічильників по місцю їх експлуатації, з видачею акту пломбування.


  Запитання:   Що таке спред? Чим відрізняється масло від спреду?
  Відповідь:   На питання відповідає начальник відділу підтвердження відповідності ДП "Рівнестандартметрологія" Шут Катерина Миколаївна.
Між маслом і спредом є суттєва різниця. Масло вершкове виготовляється тільки з коров'ячого молока та продуктів його переробки. Воно має специфічний, притаманний йому смак, запах та пластичність і містить не менше 61,5% молочного жиру.
Дефіцит якісної молочної сировини в Україні, різке зростання на неї цін, а також розвиток нових технологій в молочній і масложировій промисловості призвели до появи нових груп вітчизняних жирових продуктів, до складу яких, крім молочних жирів, входять рослинні жири.
Отже, спреди - це харчовий, жировий продукт, який складається з молочного та рослинного жиру від 50% до 85% і в якому частка молочного жиру не менше 25% від загального жиру із щільною або м'якою консистенцією з (без) додавання харчових добавок, наповнювачів та вітамінів.
Вітчизняними виробниками спредів було дано півроку для приведення марковання таких продуктів у відповідності до вимог нового стандарту. На жаль, поки що впровадження нового стандарту бажаних результатів не дало. Виробник уникає назви "спред". Загальну назву продукту наносять дрібним шрифтом, який не виділяється серед решти інформації. А від пакування спредів в пачки виробники взагалі відмовились, адже марковання пачок більш доступне споживачу і обманути його важче.
При купівлі масла вершкового раджу вимагати від продавця документи, що засвідчують якість продукту, а ще краще - показати марковання ящика, з якого вам цей продукт відпускають.


33028 м.Рівне, вул. Замкова, 31. тел./факс (0362)26-38-93, E-mail: poshta@csmc.rv.ua

Copyright © 2004-2007, ДП "Рівнестандартметрологія"

Поновлено: 28.05.2008